Tiohundraprojektet.se

Sjukvård äldre

Äldre har ofta redan regelbunden kontakt med sjukvården. De har även en lång erfarenhet och känner till de olika instanserna. Det är däremot så att äldre kanske ännu mer ska vara vaksam på tecken och söka sjukvård i tid. 

Har man svårt att ta sig till sjukvården kan man få färdtjänst eller sjuktransport. Din läkare kan ge dig ett läkarintyg på att du är i behov av färdtjänst.  

Kostnad för sjukvård för äldre

Sjukvården i Sverige är subventionerad med skattemedel vilket innebär att du som förälder betalar mindre eller inget alls vid ett besök inom den offentliga sjukvården. Med högkostnadsskyddet behöver du inte betala mer än 1150 kronor om året för dina sjukvårdsbesök.

Vilken vård ska jag välja?

Beroende på vad som har hänt finns det olika instanser som du kan vända dig till. Du kan alltid ringa till 1177 om du är osäker på vart du ska vända dig för vård. De har öppet dygnet runt. Du kan även välja att kontakta en online doktor för att därigenom få hjälp och bli skickad vidare om det skulle vara nödvändigt. 

 

Akutsjukvård

När det händer något som inte kan vänta till nästa morgon eller tills du kan få en tid på en vårdcentral ska du söka dig till en akutmottagning. Är det ett livshotande tillstånd, exempelvis att ni misstänker hjärtattack eller stroke, ska ni ringa 112 för att påkalla en ambulans. 

 

Närakut

Vid en del tillstånd som inte kan vänta till dagen efter men som ändå är av lättare form kan tas emot av en lättakut. Dessa finns oftast lite närmare och väntetiden kan vara avsevärt mindre. Du kan ringa till din närakut och rådfråga om det är något de kan hjälpa er med. 

 

Vårdcentral

När du behöver sjukvård som inte är akut kan du kontakta din vårdcentral. Är det något som ni behöver hjälp med samma dag ringer man vanligen sin vårdcentral på morgonen och får en tid samma dag för ett besök. Besvär som inte behöver ses över inom ett dygn bokar man en tid för hos sin vårdcentral när det finns en tid ledig. 

 

Specialistvård

Oftast behöver du få en remiss från din husläkare på vårdcentralen för att få komma till en specialistläkare. Det finns däremot en del specialistvård som kan bokas utan remiss

Fråga om råd

Du kan alltid kontakta 1177.se för att be om råd ifall du är osäker på om eller var du ska vända dig med ditt sjuka eller skadade barn. De har sjuksköterskor som svarar och kan ge kvalificerade råd. 

Även online doktorer har ofta öppet 24 timmar om dygnet och kan därför kontaktas för att få råd och se om de tycker att ni bör gå vidare till en akutsjukvård eller de kan hjälpa er direkt eller att ni bör träffa en läkare fysiskt.